Θρεπτικά συστατικά: Η κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 29%

2025-02-05

Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monash ανακάλυψαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε ηλικιωμένους σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Τα ευρήματα των ειδικών βασίζονται σε δεδομένα από 8.756 ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα ASPREE Longitudinal Study of Older Persons (ALSOP).

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν μόνοι τους τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών: ποτέ/σπάνια (1–2 φορές το μήνα), εβδομαδιαία (1–6 φορές την εβδομάδα) ή καθημερινά (καθημερινά/αρκετές φορές την ημέρα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν αυγά 1 έως 6 φορές την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ αυγά.

«Τα αυγά είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ακόρεστα λιπαρά οξέα, χολίνη και άλλα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ηλικιωμένους ενήλικες που μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της σωματικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία», εξήγησε η Holly Wilde, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων με μέτρια ή υψηλή διατροφική ποιότητα, η προσθήκη αυγών στη διατροφή τους μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 33% και 44%, αντίστοιχα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την παράταση της ζωής.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!