Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...
Παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

Αναζητάτε ένα γλυκό που να εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη γεύση του;
Η πορτοκαλόπιτα είναι η απάντηση. Με κάθε μπουκιά θα ταξιδέψετε στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, απολαμβάνοντας την ισορροπία ανάμεσα στη γλυκάδα και την έντονη φρεσκάδα του πορτοκαλιού.
Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά που ξεχωρίζει για τη ζουμερή και αρωματική γεύση του. Με βασικά υλικά το πορτοκάλι, το φύλλο κρούστας και το σιρόπι, συνδυάζει την παραδοσιακή νοστιμιά με μια δόση φρεσκάδας. Ιδανική για όλες τις εποχές ταιριάζει τέλεια με καφέ ή τσάι.
Παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα – Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 2 πορτοκάλια (ολόκληρα, καλά πλυμένα)
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. μέλι
- 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. baking powder
- Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
- 100 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 250 ml νερό
- 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία φύλλων: Απλώστε τα φύλλα κρούστας σε ταψιά και ψήστε τα στον φούρνο στους 110°C για περίπου μία ώρα, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Ανακατεύετε κάθε 15 λεπτά για ομοιόμορφο ψήσιμο. Στη συνέχεια, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.
- Πολτοποίηση πορτοκαλιών: Κόψτε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια και πολτοποιήστε τα (μαζί με τη φλούδα) σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.
- Προετοιμασία μείγματος: Σε ένα μπολ, χτυπήστε με μίξερ χειρός το ελαιόλαδο, την καστανή ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, τη βανιλίνη, το αλάτι και τον πολτό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθήκη γιαουρτιού: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με τη μαγειρική σόδα και το baking powder. Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέστε το μείγμα στο προηγούμενο και ανακατέψτε καλά.
- Συνδυασμός με φύλλα: Ρίξτε το μείγμα πάνω στα σπασμένα φύλλα κρούστας και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ψήσιμο: Λαδώστε ελαφρά ένα πυρέξ (περίπου 32×26 εκ.), ρίξτε το μείγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι η πορτοκαλόπιτα να φουσκώσει και να ροδίσει.
- Προετοιμασία σιροπιού: Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλετε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν και στη συνέχεια σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.
- Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλετε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, κόψτε την σε κομμάτια και ρίξτε το ζεστό σιρόπι πάνω στη ζεστή πορτοκαλόπιτα. Αφήστε την να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.
Πορτοκαλόπιτα: Διατροφική αξία ανά μερίδα (περίπου 14 μερίδες)
- Θερμίδες: 390
- Λιπαρά: 23,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 4,9 γρ.
- Υδατάνθρακες: 40,5 γρ.
- Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
- Σάκχαρα: 15,3 γρ.
- Πρωτεΐνες: 5,5 γρ.
- Νάτριο: 212,4 μγ.
Tips:
- Χρησιμοποιήστε φρέσκα και ζουμερά πορτοκάλια για ακόμα πιο έντονο άρωμα.
- Βεβαιωθείτε ότι η πορτοκαλόπιτα και το σιρόπι είναι σε αντίθετες θερμοκρασίες (ζεστό σιρόπι σε κρύα πορτοκαλόπιτα ή το αντίστροφο) για καλύτερη απορρόφηση.
- Συνοδέψτε με μια μπάλα παγωτό βανίλιας για ένα πιο δροσερό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
- Διατηρήστε τη στο ψυγείο για να παραμείνει ζουμερή για περισσότερες ημέρες.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Χαλβάς σιμιγδαλένιος - Συνταγή
Η συνταγή ενώ είναι απλή απαιτεί να γίνουν ταυτόχρονα σχεδόν δύο εκτελέσεις.
500 ml φυτική κρέμα (πράσινη συσκευασία)
Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο
2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο