Οι πιο επικίνδυνες επεμβάσεις ομορφιάς: μαθήματα από το παρελθόν για τις σύγχρονες γυναίκες

2025-01-19

Η φράση «η ομορφιά απαιτεί θυσίες» είναι πράγματι ριζωμένη σε ιστορίες που δείχνουν πόσο επικίνδυνες ήταν (και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι) οι μέθοδοι ομορφιάς. 

Κάθε εποχή έχει αφήσει το στίγμα της στον κόσμο της ομορφιάς, και πολλές πρακτικές που θεωρούνταν κανονικές στο παρελθόν, σήμερα φαίνονται συγκλονιστικά επικίνδυνες.

Παραδείγματα όπως η χρήση μολύβδου και αρσενικού για λεύκανση δέρματος, η χρήση υδραργύρου για την αντιμετώπιση της ακμής, και ραδιενεργές κρέμες που θεωρούνταν θαυματουργές, δείχνουν πώς η υγεία θυσιάστηκε στο βωμό της ομορφιάς. Οι γυναίκες του 17ου αιώνα φορούσαν χτενίσματα που απαιτούσαν μεταλλικές κατασκευές, ενώ οι ψείρες και τα τρωκτικά ήταν καθημερινά προβλήματα. Οι επεκτάσεις βλεφαρίδων με ράψιμο στο δέρμα ή η αποτρίχωση με ακτίνες Χ είναι άλλα παραδείγματα τρομακτικών πρακτικών.

Η ιστορία μάς θυμίζει ότι πολλές από τις σημερινές «αθώες» πρακτικές ενδέχεται στο μέλλον να θεωρηθούν εξίσου επικίνδυνες ή αφελείς. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας ομορφιάς είναι μια υπενθύμιση ότι η μόδα και η ασφάλεια δεν συμβαδίζουν πάντα.

Μόλυβδος στα καλλυντικά

Τον 18ο αιώνα, η λευκή βαφή με βάση τον μόλυβδο ήταν απίστευτα δημοφιλής. Αναμειγνύοντας μόλυβδο με ξύδι, οι γυναίκες δημιούργησαν εκθαμβωτικά λευκό δέρμα, κρύβοντας ίχνη ευλογιάς και ατέλειες. Ωστόσο, τέτοια φάρμακα δηλητηρίασαν σταδιακά το σώμα: τα μαλλιά έγιναν γκρίζα, άρχισαν οι κοιλιακοί πόνοι και η υγεία σιγά σιγά εξαφανίστηκε.

Αρσενικό: ομορφιά με θανατηφόρες συνέπειες

Μετά το μόλυβδο, οι γυναίκες στράφηκαν στο αρσενικό. Αυτό το στοιχείο έκανε το δέρμα χλωμό και τράβηξε την προσοχή ως «θαυματουργή θεραπεία». Στη δεκαετία του 1920, «ακίνδυνες» πλάκες αρσενικού πωλούνταν ακόμη και στην αγορά. Ωστόσο, η χρήση του προκάλεσε φαλάκρα, καταστροφή του σώματος και όταν σταμάτησε η χρήση, το δέρμα έγινε οδυνηρά κηλιδωμένο.

Ο υδράργυρος στην καταπολέμηση των ατελειών

Ο υδράργυρος, γνωστός για τις τοξικές του ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη θεραπεία της ακμής και της σύφιλης. Αυτή η ουσία προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες: από προβλήματα οργάνων έως χρόνια κόπωση. Οι σύγχρονες προειδοποιήσεις για τον υδράργυρο στα καλλυντικά προσελκύουν την προσοχή για καλό λόγο.

Θανατηφόρο Νυχτολούλουδο

Οι Ιταλίδες χρησιμοποιούσαν μπελαντόνα για να διαστέλλουν τις κόρες τους, κάτι που θεωρούνταν σημάδι ομορφιάς. Ωστόσο, τέτοιες σταγόνες μειώνουν την όραση, έκαναν τα μάτια ευαίσθητα στο φως και θα μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρα εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αποτρίχωση με ακτίνες Χ

Οι ακτίνες Χ έχουν χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση τρίχας. Η διαδικασία διήρκεσε έως και 20 ώρες, οδηγώντας συχνά σε σκληρό δέρμα, έλκη και καρκίνο. Παρά τις επικίνδυνες συνέπειες, η ακτινοβολία πωλήθηκε ως «ασφαλές φάρμακο».

Τρόμος μαλλιών

Τον 17ο αιώνα τα ψηλά χτενίσματα έλαβαν ασύλληπτες διαστάσεις. Για τη δημιουργία τους χρησιμοποίησαν σιδερένια κουφώματα, δέρμα και πούδρα με μόλυβδο. Τα χτενίσματα δεν πλένονταν για εβδομάδες, γεγονός που προκαλούσε τη μόλυνση από ψείρες και ποντίκια και οι γυναίκες τοποθετούσαν κλουβιά γύρω από τα κεφάλια τους για να τα προστατεύσουν από τα τρωκτικά.

Extension βλεφαρίδων τον 19ο αιώνα

Μια εφημερίδα του 1899 περιέγραψε επεκτάσεις βλεφαρίδων με χρήση κοκαΐνης για ανακούφιση από τον πόνο και κλωστές μαλλιών ραμμένες στα βλέφαρα. Ακούγεται φρικτό, αλλά τέτοιες διαδικασίες θεωρούνταν μόδα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!