Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον παράγοντα που μεταμορφώνει τα ζώα σε φυτοφάγα

2024-08-20

Η υψηλή θερμοκρασία σώματος αυξάνει τις πιθανότητες ενός ζώου να γίνει φυτοφάγο

Αμερικανοί επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος ενός ζώου και της πιθανότητας να στραφεί σε μια φυτική διατροφή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Global Ecology and Biogeography (GEB).

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1.712 είδη και βρήκε ένα σταθερό μοτίβο: τα πλάσματα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε φυτοφάγα. Η σχέση παρέμεινε όχι μόνο μεταξύ των θηλαστικών, αλλά και μεταξύ όλων των άλλων ομάδων χερσαίων σπονδυλωτών.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανακάλυψης, η σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος και της διατροφής σχετίζεται με πεπτικά προβλήματα κατά την κατανάλωση φυτών.

Υψηλά επίπεδα θερμότητας σώματος μπορεί να είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των βακτηρίων του εντέρου που διασπούν την κυτταρίνη.

«Βρήκαμε ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι κάτι σαν απαίτηση για την ανάπτυξη φυτοφάγων διατροφής. Πραγματικά δεν είδαμε ούτε ένα φυτοφάγο που να μην είχε υψηλή θερμοκρασία σώματος. Συνήθως η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνούσε τους 30°C», σημείωσαν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι το φυτοφάγο προέκυψε σχετικά πρόσφατα. Τα τετράποδα εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περισσότερα από 350 εκατομμύρια χρόνια και όλες οι ομάδες φυτοφάγων που υπάρχουν σήμερα είναι ηλικίας μικρότερης των 110 εκατομμυρίων ετών.

Η εμφάνιση των φυτοφάγων ζώων συνέπεσε με την εξάπλωση των ανθοφόρων φυτών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το φυτοφάγο είναι ένα εξελικτικά ασταθές χαρακτηριστικό. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πολλές περιπτώσεις ειδών που επιστρέφουν από το φυτοφάγο στο σαρκοφάγο.

Για παράδειγμα, τα  ποντίκια του Άλστον, κοινά στην Κεντρική Αμερική, εγκατέλειψαν τη φυτική διατροφή των προγόνων τους και στράφηκαν στη διατροφή με έντομα. Η αιτία αυτής της αστάθειας δεν είναι ακόμη γνωστή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!