Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

2025-02-09

Τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ιταλικής κουζίνας, που συνδυάζει ζυμαρικά γεμιστά με κιμά και καλυμμένα με μια κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ. 

Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας παρασκευής τους.

Συστατικά:

Για τη γέμιση:

  • Ελαιόλαδο
  • Κιμάς (μοσχαρίσιος ή χοιρινός)
  • Μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
  • Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • Καρότο (τριμμένο)
  • Πελτές ντομάτας
  • Δαφνόφυλλο
  • Κανέλα
  • Κονιάκ
  • Ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

  • Βούτυρο
  • Αλεύρι
  • Γάλα
  • Αυγά (προαιρετικά)
  • Τυρί τριμμένο
  • Μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα:

  • Υλικά για την παρασκευή σάλτσας ντομάτας

Διαδικασία Παρασκευής:

Ετοιμασία της γέμισης:

  • Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, σοτάροντας για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ψήνουμε για 1 λεπτό πριν προσθέσουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
  • Σβήνουμε με κονιάκ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά. Αφαιρούμε τα αρωματικά φυτά.

Ετοιμασία της κρέμας μπεσαμέλ:

  • Σε μέτρια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  • Όταν πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αν θέλουμε αυγό ανακατεύοντας καλά.

Προετοιμασία για το ψήσιμο:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C.
  • Σε πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση κιμά χρησιμοποιώντας κουταλάκι ή δάχτυλα.
  • Τοποθετούμε τα γεμισμένα κανελόνια στο σκεύος πάνω από τη σάλτσα.
  • Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την κρέμα μπεσαμέλ, πασπαλίζοντας με τυρί.

Ψήσιμο:

  • Σκεπάζουμε το πιάτο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρισμα:

Αφήνουμε τα κανελόνια να σταθούν για 10 λεπτά πριν σερβίρουν ζεστά.

Αυτό το πιάτο μπορεί να συνοδευτεί από μια φρέσκια σαλάτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!