Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τη Σαχάρα για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα

2024-10-10

Γιατί η βροχή έγινε καταστροφή για την έρημο που επλήγη από την ξηρασία

Μετά από μια εποχή έντονων βροχοπτώσεων, το «πρασίνισμα» της Σαχάρας έγινε ορατό από το διάστημα

«Οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις στην έρημο Σαχάρα τα τελευταία πενήντα χρόνια οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων στα εδάφη της Αλγερίας και του Μαρόκου». Στις οθόνες της τηλεόρασης υπάρχουν φοίνικες που μόλις βγαίνουν από το νερό της βροχής, το οποίο ακόμη και η καυτή αφρικανική άμμος δεν μπορεί να απορροφήσει.

Αυτές οι ειδήσεις και οι εικόνες μπερδεύουν πολλούς. Πώς μπόρεσε να βρέχει τόσο πολύ εκεί; Και γιατί ο βροχερός καιρός εκλαμβάνεται ως καταστροφή σε μια περιοχή που παραδοσιακά υποφέρει από ξηρασία;

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι «μπόρες της Σαχάρας» ήταν αποτέλεσμα των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών. Από τα τέλη Αυγούστου παρατηρείται άφθονη ροή νερού από τον ουρανό, ασυνήθιστη ακόμη και για αυτήν την εποχή του χρόνου (ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι πιο υγροί μήνες στη Βόρεια Αφρική). «Το πράσινο χρώμα δεν είναι γενικά χαρακτηριστικό για την απέραντη έρημο που ονομάζεται Σαχάρα, αλλά μετά τις τρέχουσες φαινομενικές καταιγίδες, το πράσινο χρώμα σε αυτή την περιοχή είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα», αναφέρει το CNN.

Γιατί είναι αυτό μια καταστροφή; Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια έκρηξη της φυτικής ζωής σε σχεδόν ακατοίκητα μέρη της Σαχάρας. Στα ίδια μέρη όπου ζουν άνθρωποι, η απώλεια του ετήσιου κανόνα βροχόπτωσης σε λίγες μέρες κατέστρεψε τις καλλιέργειες και τα ρέματα που σχηματίστηκαν από την περίσσεια νερού κατέστρεψαν ακόμη και ορισμένα κτίρια.

«Είναι γνωστό ότι πριν από δύο με τρεις χιλιάδες χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Σαχάρας ήταν σαβάνα, υπήρχε πράσινο γρασίδι, ποτάμια κυλούσαν και υψώθηκαν βουνά, που σταδιακά μετατράπηκαν σε άμμο λόγω των καιρικών συνθηκών», εξηγεί ο κορυφαίος ειδικός του καιρού FOBOS Evgeniy. Tishkovets. «Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε να επιστρέψουν αυτές οι ευλογημένες στιγμές εξαιτίας λίγων βροχών». Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη καθώς και στη νότια Ευρώπη. Όσο πιο πολύ προχωράτε νότια, τόσο λιγότερες από αυτές τις αλλαγές υπάρχουν, αλλά στον ισημερινό δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Έτσι, η τάση για επέκταση των ερήμων της Σαχάρας είναι ισχυρότερη από τις τρέχουσες βροχές».

Τι συνέβη όμως τώρα που προκαλεί τη βροχή στη Σαχάρα; Αποδεικνύεται ότι όλα έχουν να κάνουν με ανέμους, κυκλώνες και κινήσεις μάζας αέρα. Δηλαδή μάλλον στον καιρό παρά στο κλίμα.

«Καταρχήν, αυτό είναι ένα παραδοσιακό φαινόμενο: από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο βόρεια της ισημερινής Αφρικής, η βροχή πέφτει πιο συχνά», λέει ο μετεωρολόγος Carsten Haustein από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας. – Η λεγόμενη εποχή των μουσώνων δυναμώνει. Αυτή είναι η στιγμή που εμφανίζονται καταιγίδες. Εμφανίζονται όταν υγροί, τροπικά θερμοί άνεμοι από τον ισημερινό συγκρούονται με θερμούς ανέμους της ερήμου που πνέουν από τη βόρεια Αφρική. Μπορεί να σημειωθούν βροχοπτώσεις στην περιοχή όπου συγκρούονται. Συμβατικά, αυτά τα μέρη ονομάζονται ζώνη σύγκλισης. Έτσι, τώρα αυτή η ζώνη ξαφνικά αποδείχθηκε ότι μετακινήθηκε πολύ προς τα βόρεια. Αυτό είναι που προκάλεσε τις καταρρακτώδεις βροχές στη Σαχάρα».

Ο Haustein επισημαίνει ότι το άνευ προηγουμένου «πρασίνισμα» της Σαχάρας, ορατό πλέον ακόμη και από το διάστημα, δεν είναι κάτι θετικό. Κατά τη γνώμη του, αυτό είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη του κλίματος του πλανήτη μας, που προκαλείται, σύμφωνα με το CNN, από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, τις ίδιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που τόσο ενθαρρύνουμε να μειώσουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που αμφισβητούν τον ρόλο του «ανθρώπινου παράγοντα» στην προφανή κλιματική αλλαγή.

"Δεν είναι όλα τόσο απλά με αυτό το φαινόμενο των άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεων", εξηγεί η  κορυφαία ειδικός της πύλης Meteo-News. – Στο βόρειο ημισφαίριο μας, το ίδιο το βόρειο και τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη σίγουρα θερμαίνονται, αλλά στο νότιο μέρος αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά οι άνεμοι άρχισαν να φυσούν όλο και πιο συχνά όχι από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αλλά κατά μήκος των μεσημβρινών - από βορρά προς νότο και πίσω. Αυτό οδηγεί σε σύγκρουση θερμών και ψυχρών μαζών αέρα, που σημαίνει βροχή και τυφώνες. Ως αποτέλεσμα, αποδεικνύεται ότι η Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία) ζεσταίνεται και γίνεται παρόμοια με την Αφρική. Και στην ίδια την Αφρική θα υπάρξουν ανεμοστρόβιλοι παρόμοιοι με τους αμερικανικούς ανεμοστρόβιλους».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!