Η Ανταρκτική είναι πλέον δέκα φορές πιο πράσινη από ό,τι πριν από 35 χρόνια

2025-02-12

Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ανταρκτική γίνεται σταδιακά πιο πράσινη

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα τα τελευταία 35 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ανταρκτική σταδιακά γίνεται πιο πράσινη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρονται από την πύλη Universe Today (UT) .

Η κύρια βλάστηση της Ανταρκτικής Χερσονήσου αποτελείται από βρύα και λειχήνες. Αυτοί οι οργανισμοί είναι προσαρμοσμένοι σε σκληρές συνθήκες, αναπτύσσονται σε γυμνούς βράχους και δημιουργούν τη βάση για τον επακόλουθο σχηματισμό εδάφους.

Αποδείχθηκε ότι η έκταση της βλάστησης αυξήθηκε περισσότερο από 10 φορές: από 0,86 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1986 σε 11,95 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021.

Τα δορυφορικά δεδομένα υποστηρίζονται από μελέτες πεδίου στις οποίες οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα κοιτασμάτων άνθρακα από βρύα. Η ανάλυση έδειξε ότι είχε αυξηθεί σημαντικά ταχύτερα τα τελευταία 50 χρόνια, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο των παγετώνων.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία μετατρέπει το παγωμένο έδαφος σε νέες περιοχές για την ανάπτυξη των φυτών», δήλωσε ο Thomas Roland, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, τέτοιες αλλαγές εγείρουν ανησυχίες. Φυτά προσαρμοσμένα σε κρύες συνθήκες μπορεί να αντιμετωπίσουν απειλές από νέα, πιο επιθετικά είδη που εισάγονται από τον άνθρωπο ή μεταφέρονται από τον άνεμο.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν ο πάγος δώσει τη θέση του στο πράσινο», πρόσθεσε ο Roland.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κλίμακα της κλιματικής αλλαγής και τον αντίκτυπό της ακόμη και στις πιο σκληρές και πιο απομακρυσμένες γωνιές της Γης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!