Έχει γίνει γνωστό τι προκαλεί την αύξηση των τιμών της σοκολάτας

2025-02-04

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή κακάο στην Αφρική

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wageningen κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κακάο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις καθιστούν ορισμένες περιοχές λιγότερο κατάλληλες για καλλιέργεια κακάο, ενώ άλλες μπορεί να ωφεληθούν από την κλιματική αλλαγή. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Agricultural and Forest Meteorology (AFM) .

Η Γκανέζη ερευνήτρια Paulina Asante και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο υπολογιστή για να προσομοιώσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής έως το 2060 σε τέσσερις χώρες: Ακτή Ελεφαντοστού , Γκάνα, Νιγηρία και Καμερούν . Στην Ακτή Ελεφαντοστού, έως και το 50% της τρέχουσας γης με κακάο θα μπορούσε να χαθεί, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο παραγωγής. Η Γκάνα αναμένεται να δει μια μέτρια πτώση σε κατάλληλη γη, ενώ η Νιγηρία και το Καμερούν ενδέχεται να δουν αύξηση σε γη που είναι φιλική προς το κακάο. Η παραγωγή στο Καμερούν θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 60%, και στη Νιγηρία κατά περίπου 40%.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επέκταση της καλλιέργειας κακάο σε ανέγγιχτες περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποψίλωσης των δασών, προειδοποιεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Wageningen, Niels Anten.

«Το Καμερούν έχει σχετικά μεγάλες ποσότητες τροπικών δασών και το κακάο καλλιεργείται συχνά σε περιοχές που προηγουμένως ήταν δασικές. Αυτό ασκεί σημαντική πίεση στα οικοσυστήματα», εξήγησε.

Για τους αγρότες της Δυτικής Αφρικής, που αντιμετωπίζουν ήδη χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η απόδοση ανά εκτάριο. Αυτό είναι δυνατό δεδομένου ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερα από τις δυνατότητές τους.

«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Αυτό επηρεάζει όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού: οι αγρότες αντιμετωπίζουν μειωμένες αποδόσεις, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές», πρόσθεσε η Paulina Asante.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην παραγωγή κακάο, δείχνει έρευνα. Τα κακαόδεντρα, τα οποία συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 20-30 χρόνια, αντιμετωπίζουν υψηλές θερμοκρασίες και απρόβλεπτες βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αποτυχίες των καλλιεργειών, ιδιαίτερα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Οι καταναλωτές αισθάνονται ήδη τα αποτελέσματα αυτού με τη μορφή υψηλότερων τιμών της σοκολάτας. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως κομμάτια μπισκότων, σε μπάρες σοκολάτας για να μειώσουν τη χρήση κακάο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Το κοινωνικό μέρισμα Πάσχα 2025 θα αποτελέσει μια σημαντική οικονομική βοήθεια για περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους στην Ελλάδα, προσφέροντας στήριξη σε ευάλωτες ομάδες χωρίς την ανάγκη υποβολής αίτησης.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!