5 ερωτήσεις για τα αυγά: Απαντά ο γαστρεντερολόγος

2024-07-24

Αφελείς αλλά ζωτικής σημασίας ερωτήσεις για τα αυγά. 

Γιατί τρώνε αυγά για πρωινό, γιατί πολλοί άνθρωποι αρνούνται να φάνε τον κρόκο, είναι δυνατόν να πίνουν ωμά αυγά ορτυκιού χωρίς φόβο σαλμονέλωσης; Και άλλες αφελείς αλλά ζωτικής σημασίας ερωτήσεις για τα αυγά. 

1. Είναι τα σπιτικά αυγά πιο υγιεινά από τα αυγά που αγοράζονται στο σούπερ μάρκετ; 

Πιστεύεται ότι τα σπιτικά αυγά είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά αυγά των σουπερ μάρκετ. Και αυτό είναι πολύ λογικό: τα κοτόπουλα σε ελεύθερη βοσκή αισθάνονται σαφώς καλύτερα από τις όρνιθες ωοπαραγωγής στο εργοστάσιο, οι οποίες περνούν τη σύντομη ζωή τους σε κλουβιά, ουσιαστικά μη βλέποντας τον ήλιο. Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν την ποιότητα των αυγών. Τα σπιτικά αυγά είναι ένα φυσικό προϊόν με έντονη γεύση και άρωμα, πλούσιο σε θερμίδες και χορταστικό. Τα καλύτερα από αυτά δεν περιέχουν αντιβιοτικά ή άλλα πρόσθετα.

Ωστόσο, αγοράζοντας σπιτικά αυγά από μη επαληθευμένους παραγωγους, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί, για παράδειγμα, από σαλμονέλωση ή ελμινθίαση. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών, τα τσοφλια των αυγών πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένη επεξεργασία. Γι' αυτό τα οικόσιτα αυγά πρέπει να πλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. 

2. Γιατί τρώνε αυγά για πρωινό; 

Τα αυγά μαγειρεμένα σύμφωνα με την αγαπημένη σας συνταγή είναι πραγματικά ένα παράδειγμα εξαιρετικού πρωινού. Φάτε τα το πρωί για να νιώθετε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα με υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Και επίσης για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος. Τα αυγά είναι ουσιαστικά τροφή για το μυαλό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χολίνη. Ταυτόχρονα, ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να τρώει αυγά κάθε μέρα, παρόλο που περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Η χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά δεν πιστεύεται ότι ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου όπως κάνουν κάποιες άλλες τροφές, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά. 

Φυσικά, αν τα τρώτε με μέτρο - όχι περισσότερα από 7 αυγά την εβδομάδα.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η δίαιτα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης αυγών μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου και μιας σοβαρής οφθαλμικής νόσου που οδηγεί σε τύφλωση (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).

Τα αυγά χωνεύονται καλύτερα αν τα βράσετε λίγο, τα αυγά ποσέ ή ποσέ είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Η θερμική επεξεργασία είναι σημαντική, αλλά μην αφήνετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας για πολλή ώρα, αυτό θα διατηρήσει περισσότερα αμινοξέα και βιταμίνες. 

3. Είναι τα λευκά αυγά πιο υγιεινά από τα καστανά; 

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν λευκά αυγά στα ράφια των καταστημάτων επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά. Αυτό όμως είναι ένας απόλυτος μύθος. 

Το χρώμα του κελύφους δεν είναι δείκτης ποιότητας, γεύσης ή θρεπτικών συστατικών, εξαρτάται μόνο από τη ράτσα του κοτόπουλου. Οι κότες με άσπρα πούπουλα θα γεννήσουν λευκά αυγά, οι κότες με καστανά θα γεννήσουν καφέ αυγά. 

4. Είναι τα αυγά ορτυκιού πιο υγιεινά από τα αυγά κοτόπουλου; 

Αυτό είναι κυρίως ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Τα αυγά οποιουδήποτε πουλιού έχουν περίπου την ίδια σύνθεση, αποτελούνται κυρίως από λίπη και πρωτεΐνες. Ταυτόχρονα, υπάρχει υπεραρκετή χοληστερόλη στα αυγά ορτυκιού: διπλάσια από ό,τι στα αυγά κοτόπουλου. Είναι αλήθεια ότι περιέχουν λεκιθίνη, η οποία εμποδίζει τη χοληστερόλη να κατακαθίσει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. 

Εάν πάρουμε τη σύνθεση βιταμινών και ανόργανων συστατικών, και οι δύο είδη αυγών έχουν πλεονεκτήματα. Τα αυγά κοτόπουλου περιέχουν βιταμίνη D και φθόριο, τα αυγά ορτυκιού περιέχουν βιταμίνες Β1, Β2, ΡΡ. Τα ορτύκια έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος - 42° και υποφέρουν από σαλμονέλωση λιγότερο συχνά, αν και η θερμοκρασία πάνω από 50° εξακολουθεί να απαιτείται για να σκοτώσει το επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας. Επομένως, δεν πρέπει να πίνετε αυτά τα μικρά αυγά ωμά, όπως τα αυγά κοτόπουλου. Αξίζει επίσης να συζητήσουμε για την υποαλλεργικότητα. Η ίδια η πρωτεΐνη μπορεί να είναι αλλεργιογόνο και την περιέχουν τόσο τα αυγά του κοτόπουλου όσο και των ορτυκιών.

5. Όταν κάνουν δίετα για να χάσουν βάρος, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε τον κρόκο - είναι σωστό;

Επιδιώκοντας τη λεπτότητα και την ανάπτυξη των μυών, πολλοί άνθρωποι προτιμούν αποκλειστικά ασπράδια αυγού: για παράδειγμα, δεν τρώνε μια κανονική ομελέτα για πρωινό, αλλά άπο ασπράδι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το ασπράδι του αυγού είναι πολύ λιγότερο θερμιδικό (για την ακρίβεια, τρεις φορές!), δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος και υδατάνθρακες (λιγότερο από 1%) και είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κρόκος ενός αυγού κοτόπουλου είναι η κύρια πηγή βιταμινών και μετάλλων που περιέχει όλα τα λίπη και σχεδόν τη μισή πρωτεΐνη που, καταρχήν, βρίσκεται στο αυγό. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο προϊόν στο τραπέζι μας, το οποίο δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Τα οφέλη του κρόκου είναι ανεκτίμητα: ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή στεροειδών ορμονών - τεστοστερόνης, οιστρογόνων, κορτιζόλης. Ο κρόκος είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Περιέχει επίσης πολλή βιταμίνη D, η οποία υποστηρίζει επίσης την υγεία των οστών και αποτρέπει την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!